понеделник, 19 октомври 2009 г.

Филсосфия?

Какво точно е философията? Какво дава тя на човека? Защо съществува?

Странна работа. Пуснал съм winamp-a, куфея на Jay-Z & Rihanna и решавам да пиша за философията.Не като филсоф.Нито като читател. А като човек отиващ на просветлление,през задната врата на своето съзнание. Въпросната врата е мърлява,ръжда обхваща дебелите й панти.Отварям я.Проскърцва с мъчителен писък във вечността. Сякаш иска да остане затворена. Но все пак прекрачвам прага й.

Това не е наука.Не е учебникът от 10 клас. Няма изпитващ учител. Нито напрежение.Никой не те кара да правиш нещо което не искаш.Това е твоят вътрешен, свят и ти можеш да си ходиш по анцуг с джапанки,да четеш книги и вестници лишени от всякакво съдържание, и да се кефиш на вицовете на Къци.Тук, в тази стая зад вратата, има само едно търсене.Лично и съкровенно за всеки от нас.Амброуз Биърс е рекъл:"Философия—маршрут, състоящ се от много пътища, водещи от никъде до нищо".Твоето и моето нищо.

Както е казал Р.Шекли:По-лесно е да опознаеш цялата Вселена, отколкото себе си.Точно за това, мисля че ползата от философията е в нейната същтност.В концепцията за Мисленето,създало я като дисциплина.Всеки може да бъде философ.Всеки има мнение.А философията е ключа за себеопознаване, и следователно за опознаването на другите.
И така стигам до мисълта, че философията е в човека и човека е във философията.И ако това е вярно, е време да публикувам тази статия. Така ще оставя вратата отворена. И ще разбирам света около себе си по-добре.

Отключете своята врата и искажете мнение.Ще ми е интересно да разбера каква е вашата интерпретация.И помнете, че има две житейски правила:” Не се тревожи за дреболии” и “Всички неща са дреболии.” Ф Ницше

Няма коментари:

Публикуване на коментар