четвъртък, 15 октомври 2009 г.

Мисли разпръснати в пространството

Първа публикация.
Колебание.Несигурност.

И, начало...

Преди малко прочетох една публикация,(ttp://kutiazamisli.blogspot.com/search?updated-min=2009-01-01T00:00:00%2B02:00&updated-max=2010-01-01T00:00:00%2B02:00&max-results=4) за общуването в и извън мрежата.Толкова се впечатлих,че реших и аз да постна нещо.

Първо, се замислих какво е общуването за мен.Открих,че е важно и необходимо колкото самия живот.Това, ме накара и да дам името на блога си.Ако няма общуване,няма да има общество и следователно,нужда от чувства емоции и още нещо.С една дума, свят както ние го разбираме.
Мисля си,че е странно как хората могат да заменят междуличностното общуване, с кабел предаващ килобайти в секунда.Как в интернтет са способни да изразяват емоции и мнения, които на живо биха спестили поради ред причини,може би най-вече страх от чуждото становище.
И все пак,си давам сметка, че латинското значение на думата persona (човек) означава маска. Колко прадоксално, за свят винаги приканващ за сила в многообразието, изпъкването на "колоритните" личности. За това, не е чудно че все по-често се проявява термина "алиенация" - отчуждаването на хората един от друг. Колко тъжен би бил свят, със сенки на отминалите времена ,където хората са само празни черупки без чувства и мисли. Сякаш цялата еволюция на човека, се е съсредоточила в това да го научи как да се самоунищожи.

Като за край, искам да подбера три от любимите си цитати, и да дам на конструктивния читател малко храна за размисъл:

Съвременният човек страда от отслабване на личността.
Ф.Ницше

Какво е човекът във вселената? Нищо в сравнение с безкрайното, всичко в сравнение с нищото, средина между всичко и нищо.

Б.Паскал

Здравето е най-голямото притежание,

удоволетворението е най-голямото съкровище,

увереността е най-големият приятел,

самоотрицанието е най-голямата радост.

Лао Дзъ

2 коментара:

  1. Добре дошъл!! Дано блогърствуването да ти донесе и много забавления, нови приятели и нови интересни прозрения.
    Започваш силно и откровенно. Ще чакам с любопитство новите ти изяви.

    ОтговорИзтриване
  2. Боби, много съм впечатлена от това, което си написал. Мисля че си стигнал до много истини...
    Искам да ти кажа че маските, които носят хората до такава степен са ги обезличили, че вече повечето са забравили да бъдат себе си. Имам чувството, че вече дори когато е сам човек го е срам да бъде това, което е в действителност. Според мен целият проблем с общуването идва точно от там че
    1во - Човек не познава себе си и
    2ро - Ако познаваше себе си следователно щеше да знае как да общува с някой друг.
    Често си мисля за тези проблеми, и винаги стигам до едно и също заключение - живеем в материален свят, именно той изкривява хората, това мислене е причината за т.нар. дефект в самосъзнанието на индивида ;)
    Боби продължавай да пишеш и аз ще чакам нови постове :)
    Поздрави!
    Беки

    ОтговорИзтриване